Την εικαστική επιμέλεια έχει αναλάβει ο φίλος, Γιάννης Αποσκίτης.
Law and Disorder
Τα διάφορα εμπόδια και περιορισμοί της νομικής σκέψης
Μιλήσαμε ήδη για τα βήματα επίλυσης των νομικών προβλημάτων. Πώς όμως εφαρμόζονται αυτά στον πραγματικό κόσμο; Μετ' εμποδίων είναι η ειλικρινής απάντηση!
Με λίγα λόγια σπάνια αντιμετωπίζονται τα νομικά προβλήματα με μεθοδικότητα κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παραβλέπονται πολλές σημαντικές πτυχές τους, όταν αυτά ανακύπτουν στην καθημερινή λειτουργία της επιχείρησης.
Ας δούμε ένα πρακτικό παράδειγμα:
Έστω ότι είμαστε μέρος μιας ομάδας ερευνητών και μετά την παρουσίαση της δραστηριότητάς μας σε ένα συνέδριο μας προσεγγίζει ένας άγνωστος και μας λέει τα εξής:
«Εκ μέρους της εταιρίας Κολοκυθόπουλος Α.Ε. σας προτείνω να υπογράψουμε μια σύμβαση για την κοινή εκμετάλλευση της εφεύρεσής σας.»
Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα μας ερχόταν στο μυαλό;
Ενδεικτικά θα πρέπει να μας απασχολήσουν τα εξής:
Μονάχα στη συνέχεια είναι λογικό να απασχολήσουν και άλλα ερωτήματα, όπως:
Επιπλέον, όταν κάνουμε μια επιχειρηματική διαπραγμάτευση τείνουμε να μην αφιερώνουμε μεγάλη προσοχή σε ζητήματα που αφορούν την εσωτερική μας λειτουργία και υπόσταση. Όμως, πριν προχωρήσουμε σε συζητήσεις, παρόμοιες με αυτές του παραδείγματος που εξετάζουμε, είναι αναγκαίο να εξετάσουμε μεταξύ άλλων και τα εξής:
Τα τρία μεγαλύτερα εμπόδια στην ορθολογική αντιμετώπιση των νομικών προβλημάτων (αλλά και πάσης φύσης προβλημάτων στην καθημερινή μας ζωή) είναι κατά τη γνώμη μας τα εξής:
1. Confirmation bias και groupthink
Παράδειγμα:
Η διοίκηση μιας εταιρίας μπορεί να πιστεύει ότι έχει συμμορφωθεί πλήρως με το κανονιστικό πλαίσιο, που διέπει τη λειτουργία της. Όταν ο αρμόδιος υπάλληλος παραιτείται και εκφράζει σοβαρές αντιρρήσεις για τις ενέργειες της εταιρίας, η διοίκηση αγνοεί παντελώς τα λεγόμενά του και θεωρεί ότι ο υπάλληλος έψαχνε απλώς μια πρόφαση για να παραιτηθεί και να εργαστεί με μεγαλύτερες απολαβές σε κάποιον ανταγωνιστή της.
«Groupthing» είναι η επιστημονικά διαπιστωμένη τάση του ατόμου να μην αμφισβητεί τις κοινές παραδοχές της ομάδας. Πρόκειται δηλαδή, για ένα ψυχολογικό φαινόμενο που εμφανίζεται σε μια ομάδα ανθρώπων, κατά το οποίο η επιθυμία για αρμονία ή συμμόρφωση στην ομάδα δημιουργεί στα μέλη την τάση να συμφωνούν με κάθε κόστος, ακόμα κι αν το αποτέλεσμα είναι παράλογο.
Σε συνέχεια του προηγούμενου παραδείγματος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του πενταμελούς διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας τα τέσσερα πρώτα μέλη παίρνουν τον λόγο και εκφράζουν την ικανοποίησή τους με την πορεία της εταιρίας και τη συμμόρφωσή της με το κανονιστικό πλαίσιο. Το πέμπτο και τελευταίο μέλος του διοικητικού συμβουλίου είχε σοβαρές ενστάσεις, αλλά ακούγοντας τους υπολοίπους αμφιβάλλει για τον εαυτό του και προτιμά να σωπάσει για να διατηρήσει το καλό κλίμα.
2. Απόλυτος τρόπος σκέψης
Παράδειγμα:
Σε αντιδικίες μεταξύ συγγενών ή πρώην συνεργατών για τη διανομή περιουσιακών στοιχείων συνήθως κυριαρχεί το πάθος και δεν υπάρχει η παραμικρή διάθεση για συμβιβασμό ή εξέταση εναλλακτικών λύσεων.
Όμως, σκεπτόμενοι νομικά πρέπει πάντα να ψάχνουμε και τις δύο οπτικές σε ένα γεγονός. Ακόμα και αν είμαστε σίγουροι για την ορθότητα της θέσης μας, πρέπει να σκεφτόμαστε και τα επιχειρήματα της αντίθετης πλευράς. Μονάχα έτσι άλλωστε, μπορούν να γίνουν κατανοητά και τα μειονεκτήματα του δικού μας επιχειρήματος, αλλά και να αναδειχτούν στέρεα επιχειρήματα υπέρ της θέσης μας.
Εξάλλου, πρέπει να θυμόμαστε πως ένας δικαστής τις περισσότερες φορές έχει τη δυνατότητα εκτός από τα δεχτεί πλήρως ή να απορρίψει ένα αίτημα (λχ μια χρηματική αξίωση) να το δεχτεί εν μέρει. Μπορεί επίσης, να μην υιοθετήσει πλήρως τα επιχειρήματα της μιας πλευράς ακόμα κι αν κάνει δεκτό το αίτημά της.
Έτσι, στο πεδίο της νομικής σκέψης η αξιολόγηση ενός νομικού κινδύνου συχνά περιλαμβάνει την εύρεση και παρουσίαση των επιχειρημάτων που ένας μέσος δικηγόρος θα έκανε σε μια συγκεκριμένη υπόθεση για λογαριασμό της κάθε πλευράς, ενώ στη συνέχεια γίνεται προσπάθεια να πιθανολογηθεί η αξιολόγηση του δικαστηρίου. Φυσικά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο, όπως είναι το κόστος και η χρονική διάρκεια της διαδικασίας.
3. Sunk cost fallacy - escalation of commitment
Παράδειγμα:
Ένας φοιτητής ιατρικής μπορεί να είναι σίγουρος ότι θέλει να ακολουθήσει μια διαφορετική καριέρα, αλλά να συνεχίζει τις σπουδές του μόνο και μόνο επειδή έκανε μεγάλες θυσίες για να εισαχθεί στη σχολή και να ολοκληρώσει τα πρώτα χρόνια των σπουδών τους. Αντίστοιχα, αν ένας δικαστικός αγώνας έχει ήδη σημαντικό κόστος είναι δύσκολο να οδηγηθούμε σε έναν συμβιβασμό, ακόμα κι αν ορθολογικά αυτό είναι η καλύτερη επιλογή. Έτσι όμως, η κατάσταση συνήθως κλιμακώνεται και υποχρεωνόμαστε να αφιερώσουμε ακόμα περισσότερη ενέργεια.
Αυτά είναι μερικά από τα συνηθέστερα εμπόδια της νομικής, αλλά και γενικότερα της λογικής σκέψης. Και είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως, ανεξαρτήτως της εμπειρίας μας, κανένας μας δεν απρόσβλητος από προκαταλήψεις, λογικές πλάνες και σφάλματα. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητη η διαρκής εγρήγορση στη νομική σκέψη και ο συνεχής έλεγχος των παραδοχών και των συμπερασμάτων μας.
Οι συγγραφείς
Μέσα από μια σειρά διαδικτυακών αναρτήσεων παρουσιάζουμε τα βασικά σημεία που διέπουν την ίδρυση και τη λειτουργία μιας start-up. Στις αναρτήσεις αυτές αναλύονται οι βασικές νομικές έννοιες, που πρέπει να έχει κανείς στο μυαλό του κατά την υλοποίηση μιας επιχειρηματικής ιδέας.
Παρ’ ότι ένα μέρος του περιεχομένου του ιστολογίου είναι προκαθορισμένο, φιλοδοξούμε μέσα από αυτό να έρθουμε σε γόνιμο διάλογο με ειδικούς διαφόρων ειδικοτήτων και ανθρώπους της αγοράς και να το εμπλουτίζουμε με αφορμή την αλληλεπίδρασή μας, αλλά και την επικαιρότητα. Σας προσκαλούμε, λοιπόν, να μας στέλνετε τα σχόλια και τις απορίες σας στο e-mail:
en*******************@gm***.com